بوستر پمپ

بوستر پمپ

فشار آب پایین همواره به عنوان یکی از بزرگ­ترین معضلات آپارتمان­ ها و برخی مشاغل بوده است. فشار آب در واقع همان نیرویی است که آب در سیستم لوله کشی به دیواره لوله وارد می­کند و در جریان مصرفی هدایت می­شود. افراد زیادی به دنبال دستیابی به فشار بالای آب هستند که بوستر پمپ به خوبی این امکان را برای آن­ها فراهم می­کند. چنانچه شما هم از فشار پایین آب خسته شده اید و به دنبال راهی مطمئن برای افزایش فشار آب هستید، باید حتما به سراغ بوستر پمپ بروید. بوستر پمپ را می­توان در هر جایی مانند آپارتمان، استادیوم، اداره­ ها یا اماکن مشابه نصب کرد.

همچنین آبرسانی به اماکنی همچون کارخانجات و زمین­های کشاورزی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به گونه ­ای که در صورت فشار آب پایین، ممکن است کار این افراد با مشکل مواجه شود یا چرخه اشتغال آنان بسیار کند شود. برای حل تمامی این مشکلات، بوستر آب می­تواند مورد استفاده قرار بگیرد. این دستگاه در واقع از چند الکترو پمپ متصل به هم به صورت موازی تشکیل شده است که با تامین دقیق فشار آب موجود در داخل لوله­ ها، آب مورد نیاز مصرف در بخش­های مختلف را تامین می­کند و تمام نیازهای آن­ها را برآورده خواهد کرد.

بوستر پمپ چیست؟

بوستر پمپ یک دستگاه بسیار کاربردی است که از چند موتور پمپ تشکیل شده که به صورت موازی به یکدیگر متصل شده اند. در سیستم­های پمپاژ ثابت، معمولا یک یا چند الکترو پمپ دائما مقدار مشخصی آب را وارد لوله­ ها می­کنند و بنابراین فشار آب درون لوله­ ها به شکل ناگهانی کم و زیاد می­شود؛ زیرا میزان آب مصرفی بخش­های مختلف ثابت نبوده و دائما تغییر می­کند. به دلیل همین نوسانات فشار آب، باید این تغییرات به خوبی کنترل شود تا از آسیب به لوله­ های آب و شیر آلات جلوگیری شود و قطعی آب در برخی ساختمان­ ها رخ ندهد. بوستر آب با تنظیم دقیق فشار آب مصرفی در لوله ­ها، توزیع آب را به خوبی انجام می­دهد تا از بروز مشکلاتی این چنینی پیشگیری کند.

یک بوستر پمپ عمدتا شامل یک پمپ سانتریفیوژ، مانومتر، منبع تحت فشار (Pressure Switch) و اتصالات ورودی و خروجی می­باشد. ضمن این که معمولا در ساختمان­های با حداقل 30 Psi که آب شهری توانایی تامین فشار لازم برای واحدهای مصرف کننده بالایی را ندارد، از این وسیله استفاده می­شود.

بوستر پمپ

تفاوت پمپ آب و بوستر پمپ

شاید برخی افراد فکر کنند که بوستر پمپ همان پمپ آب است در حالیکه دارای دو مفهوم جداگانه می­باشند. پمپ آب خانگی توانایی تامین فشار آب مصرفی در تمامی واحدهای ساختمانی را دارد؛ بنابراین در ساختمان­های امروزی که عمدتا تعداد طبقات آن بسیار زیاد می­باشد و تامین آب واحدهای مستقر در طبقات بالایی به سختی انجام می­شود، مورد استفاده قرار می­گیرد. با توجه به این که همواره میزان معینی آب در سیستم­های پمپاژ ثابت در یک یا چند پمپ جریان می­یابد، ممکن است در پی روشن شدن چند پمپ به طور هم زمان، فشار آب به یکباره افزایش شدیدی یابد و به لوله­ های آب و شیرآلات خسارات زیادی وارد شود. ضمن این که خاموش شدن یک باره چند پمپ به شکل هم زمان نیز می­تواند باعث افت ناگهانی فشار و قطع جریان آب در برخی از نقاط شهر شود. درحالی که  بوستر پمپ با تثبیت و تنظیم این تغییرات بر اساس الگوی متغیر مصرف، فشار و دبی مورد نظر را با بیشترین راندمان و بازدهی، کنترل می­کند.

عملکرد بوستر پمپ برای تثبیت نوسانات فشار آب بدین صورت است که هنگامی که فشار درون لوله­ ها ثابت و مصرف شبکه صفر است، الکتروپمپ آن خاموش می­شود. اما زمانی که مصرف آب شروع می­شود و فشار شبکه افت پیدا می­کند، بوستر اولین الکتروپمپ خود را روشن می­کند تا فشار لازم را تامین کند. چنانچه افت فشار به حدی باشد که الکتروپمپ اول پاسخگوی نیاز تامین فشار نباشد، الکتروپمپ­ های بعدی به ترتیب روشن می­شوند. حال در زمانی که مصرف شبکه کاهش می­یابد و متوقف می­شود نیز الکتروپمپ­ های روشن، به ترتیب خاموش شده و از مدار خارج می­شوند.

چرا به بوستر پمپ نیاز است؟

در پاسخ به این سوال می­توان گفت که اگر در یک آپارتمان با واحدهای متعدد یا در کارخانه یا در یک زمین کشاورزی که نیاز به آبیاری فراوان دارد، از بوستر پمپ استفاده نشود، اختلالات ایجاد شده حین کار علت نیاز به بوستر پمپ را بیان می­کند. برای مثال در یک ساختمان، افراد معمولا الگوی مصرف مشخصی ندارند و در زمان­های متفاوتی از روز و به مقادیر متفاوت از آب مصرف می­کنند، بنابراین قطعا یک پمپ آب معمولی تامین کننده فشار آب لازم برای این افراد نخواهد بود. یک بوستر پمپ در هنگام افزایش مصرف، تمام ظرفیت خود را برای تامین فشار لازم به کار می­گیرد و با کاهش مصرف نیز بخشی از ظرفیت خود را کاهش می­دهد تا نیاز بخش­های مختلف را به خوبی برآورده سازد.

یک بوستر پمپ بسیار شبیه یک فن کار می­کند. همان گونه که یک فن به کمک پروانه ­هایی جریان هوا را افزایش می­دهد، بوستر پمپ نیز دارای پروانه ­هایی است که به کمک آن، تنظیم فشار و جریان آب را انجام می­دهد. در پمپ­ های جدید و هوشمند امروزی، به کمک فرمان­های صادر شده توسط تابلو هوشمند، کنترل دو الکتروموتور انجام می­شود.

جهت طراحی یک بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر، می­توان از ویژگی اینورتر استفاده نمود. در این بوستر پمپ، از الکتروموتورهای دارای دور متغیر استفاده می­شود که سرعت صفر تا هر مقدار تعیین شده را به کار می­گیرد. هنگامی که الکتروموتورها شروع به گردش می­کنند، نمودار فشار و دبی نیز تغییر خواهد کرد. در این هنگام، گردش موتور اصلی آغاز می­شود و سعی می­کند تا دبی آب مورد نیاز را تامین کند. دقت داشته باشید که روشن و خاموش شدن الکتروموتور های به کار رفته در این پمپ، به شکل ناگهانی انجام می­شود.

هدف اصلی بوستر پمپ، این است که فشار آب را تثبیت کند. برای رسیدن به این هدف، همراه با افزایش مصرف آب، سرعت گردش الکتروموتورها نیز به همان اندازه افزایش خواهد یافت. سپس برق ورودی به پمپ و خروجی از اینورتر نیز شروع به افزایش می­کند. در این هنگام بوستر پمپ به حداکثر توان خود می­رسد و از آن به بعد، با یک فرکانس ثابت کار خواهد کرد. چنانچه این پمپ­های روشن شده نتوانند فشار لازم را تامین کنند، پمپ­های بعدی نیز به ترتیب روشن خواهند شد و فرکانس آن­ها به تدریج از صفر تا حداکثر مقدار خود خواهد رسید.

بوستر پمپ

انواع بوستر پمپ

انواع بوستر های پمپ را می­توان بر اساس تعداد پمپ، به انواع زیر طبقه بندی کرد:

تک پمپ: خود به دو شکل دور ثابت و دور متغیر تقسیم می­شود.

چند پمپ: این نوع نیز خود دارای دو شکل دور ثابت و دور متغیر است. نوع دور ثابت آن می­تواند همراه با پمپ پیشرو (جوکی پمپ) یا فاقد پمپ پیشرو باشد.

بوستر پمپ دور متغیر (دبی متغیر)

امروزه با پیشرفت فناوری و تکنولوژی در زمینه بوستر پمپ دور متغیر،  با استفاده از اینورترهای تابلو فرمان بوستر پمپ دور متغیر، امکان تغییر سرعت گردش پمپ فراهم شده است. یکی از معایب اصلی پمپ­ها، استارت ناگهانی آن است که با افزایش دادن لرزش­های پمپ، باعث کاهش طول عمر آن خواهد شد، درحالیکه در بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر، با استفاده از سیستم راه اندازی بسیار نرم الکتروموتور، این مشکل حل شده است. از لحاظ شکل ظاهری، بوستر پمپ دور متغیر با بوستر پمپ دور ثابت، بسیار شبیه هم هستند اما نوع دور متغیر در بعضی از بخش­ها همچون تابلو برق، تغییراتی نسبت به نوع دیگر ایجاد کرده است. ضمن این که با استفاده از دستگاه کنترل دور، دبی و فشار مورد نیاز ایجاد شده با تغییر سرعت الکتروموتور ایجاد خواهد کرد. به این نکته نیز دقت داشته باشید که مدار فرمان بوستر پمپ و نقشه تابلو برق بوستر پمپ، جزء مهم­ترین بخش­ های سیستم کنترل یک مجموعه بوستر پمپ آب رسانی دور متغیر شناخته می­شود.

یکی از قابلیت­های این بوستر پمپ ­ها، توانایی تغییر سرعت دورانی پمپ با توجه به هد و دبی مورد نیاز است، زیرا دارای سیستم درایو فرکانس متغیر VDF می­باشند.

چند مورد از مزایای دستگاه اینورتر به شرح زیر است:

  • قابلیت برنامه نویسی دارد و می­توان برنامه­ای مناسب برای آن تعریف نمود.
  • استفاده از آن باعث کاهش مصرف برق و همچنین کاهش هزینه­های مربوط به نگهداری و استهلاک پمپ خواهد شد.
  • باعث ثابت ماندن فشار و حذف ضربات هیدرولیکی می­شود.
  • با وجود این که هزینه این سیستم نسبت به سیستم دور ثابت بیشتر است، اما طول عمر بالا و کاهش مصرف برق، این هزینه­ها را جبران خواهد کرد.

بوستر پمپ دور ثابت

عملکرد بوستر پمپ دور ثابت بدین گونه است که پرشر سوییچ نصب شده روی بوستر، باعث می­شود به صورت نوبتی به پمپ­ ها فرمان داده شود تا نیاز خطوط لوله را، بر اساس نیاز موجود در خطوط لوله به خوبی تامین کند. این نوع بوستر برای این که بتواند دبی و فشار مدار بوستر پمپ را به بهترین شکل تامین کند، بین پمپ ­ها اختلاف فشار 0.5 بار ایجاد می­شود.

 

بوستر پمپ

مزایای بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دور ثابت

بوستر پمپ دور متغیر با وجود این که قیمت بیشتری نسبت به نوع دور ثابت دارد، اما ویژگی­های منحصربه­فردی نیز دارد که باعث افزایش تقاضا برای آن شده است. برخی از این مزایا به شرح زیر می­باشد:

  • فشار سیستم کاملا ثابت است و این مشخصه اصلی این بوسترها می­باشد.
  • بوستر پمپ متغیر برخلاف نوع دور ثابت به منبع دیافراگمی نیاز ندارد. زیرا:
  • به دلیل روشن و خاموش نشدن آنی الکتروپمپ­ها ضربه قوچ در شبکه مصرف حذف شده است.
  • مقدار آب پمپ شده توسط بوستر پمپ­ها با میزان آب مصرفی برابر است.
  • در مقایسه با بوستر پمپ­های دور ثابت، در حد فاصل دو فشار نیاز به ذخیره سازی آب ندارد و فشار سیستم ثابت است.
  • با توجه به حذف منبع دیافراگمی، فضای اشغالی موتورخانه بسیار کاهش می­یابد.
  • احتمال استهلاک قطعات متحرک الکتروپمپ­ها و کوپلینگ­ها بسیار کمتر می­شود.
  • هزینه­های مربوط به سرویس و نگهداری نیز کاهش می­یابد.
  • در بوسترهای پمپ دور متغیر به دلیل تناسب شدت جریان برق مصرفی با دور الکتروموتور، هزینه­های مستمر برق مصرفی تا 30% کاهش می­یابد. ضمن این که زمان روشن شدن ناگهانی الکتروپمپ­ها، جریان راه اندازی آن در مقایسه با بوستر پمپ­های دور ثابت حذف خواهد شد.
  • سیستم حفاظتی یکپارچه و ایمنی در طراحی آن به کار برده شده است.

 

بوستر پمپ

بوستر پمپ آبرسانی و بوستر پمپ آتش نشانی

امروزه استفاده از سیستم­های هشدار و اطفای حریق در شغل آتش نشانی بسیار مورد توجه قرار گرفته، زیرا تراکم زیاد ساختمان­ها و طراحی پروژه­های بلند و مرتفع، اهمیت بحث ایمنی را در شهرسازی بسیار افزایش می­دهد.

بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟

بوستر پمپ یکی از مهم­ترین بخش­ها در شغل آتش نشانی می­باشد که استفاده صحیح از آن، می­تواند باعث افزایش سرعت در اطفای حریق و شاید نجات جان یک انسان شود. عملکرد آن بسیار شبیه سایر بوستر های پمپ می­باشد و باعث تثبیت فشار آب مورد نیاز جهت خاموش کردن آتش می­شود. بوستر پمپ آتش نشانی با فشار بالا در مدار قرار می­گیرد و آب مورد نیاز برای اطفای حریق را در شرایط مختلف به خوبی تامین می­کند. در بوستر پمپ آتش نشانی احتمال گیرپاژ پمپ­ ها بسیار زیاد است، زیرا کمتر مورد استفاده قرار می­گیرند. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل، با استفاده از مدار فرمان، امکان استارت دوره­ای پمپ­ ها در بازه­های زمانی 15 روزه و هربار به مدت 15 ثانیه فراهم شده است تا از بروز این اتفاق پیشگیری شود. انواعی از بوستر های پمپ آتش نشانی با کارایی­ های مناسب در بازار موجود است که می­توانید برای اطفای حریق ساختمان از آن­ها استفاده نمایید.

بوستر پمپ
نحوه آرایش پمپ­ ها در بوستر پمپ آتش نشانی

بر طبق استاندارد اروپایی (EN12845) بوستر پمپ آتش نشانی باید دارای دو یا سه پمپ آتش نشانی باشد. چنانچه دبی مورد نظر کمتر از 5000 GPM باشد، از دو پمپ استفاده می­شود که طبق استاندارد NFPA یک پمپ وظیفه تامین دبی و پمپ دیگر به عنوان رزرو فعالیت می­کند و باید قادر به تامین تمام دبی باشند. در صورتی که دبی بیشتر از 5000 GPM بود نیز امکان استفاده از سه پمپ فراهم می­شود. دقت داشته باشید که به هیچ عنوان نمی­توان از سه پمپ در بوستر پمپ آتش نشانی استفاده نمود.

نحوه چیدمان پمپ­ها در بوستر پمپ آتش نشانی می­تواند به سه شکل باشد:

تک پمپه: این مدل می­تواند دارای یک الکتروپمپ یا یک دیزل پمپ باشد.

دو پمپه: در این مدل می­توان از دو الکترپمپ یا دو دیزل پمپ یا یک الکتروپمپ و یک دیزل پمپ استفاده کرد.

چند پمپه: این مدل نیز می­تواند دارای سه دیزل پمپ یا یک الکتروپمپ و دو دیزل پمپ باشد.

به این نکته دقت داشته باشید که بوستر های چند پمپه می­توانند حداکثر یک الکتروپمپ داشته باشند و سایر پمپ­ها باید از نوع دیزلی مورد استفاده قرار بگیرند. ضمن این که امکان استفاده از جوکی پمپ در کنار همه این مدل­ها وجود دارد.

اجزاء بوستر پمپ

طراحی سیستمی جهت تامین فشار مناسب ساختمان، از مهم­ترین بخش­های طراحی پروژه­های تاسیساتی محسوب می­شود. یک بوستر پمپ آبرسانی از بخش­های مختلفی تشکیل شده است. برخی از این اجزا عبارتند از: الکتروپمپ، منبع تحت فشار، شاسی اصلی، پرشر سوئیچ­های حداقل و حداکثر فشار، کلکتورهای مکش و دهش، شیرآلات مربوطه. در ادامه در خصوص هریک از این قطعات توضیحاتی ارائه خواهیم داد.

الکتروموتور بوستر پمپ

وظیفه الکتروموتور در بوستر پمپ، تعیین حرکت پمپ­ها است، بنابراین تعداد الکتروموتور به تعداد پمپ­های موجود در بوستر پمپ بستگی دارد. دور موتور بوستر پمپ می­تواند بین 1400 تا 2900 متغیر باشد که به نوع کاربری آن بستگی دارد.

کلکتور های ورودی و خروجی

لوله ­های آبرسانی در موتورخانه­ ها روی کلکتور های ورودی و خروجی نصب می­شوند و این کلکتور ها مسئولیت تقسیم آب بین پمپ­ های مختلف و مصرف کننده ­ها را بر عهده دارند.

شیر های قطع و وصل مدار در بوستر پمپ

شیرهای قطع و وصل مدار در انواع کلکتورها به کار می­روند؛ در کلکتور های خروجی باعث خارج کردن طبقات از مدار و در کلکتورهای ورودی وظیفه خارج کردن پمپ ­ها از مدار را بر عهده دارند.

شیر خودکار بوستر پمپ

وظیفه شیر خودکار بوستر پمپ، بستن مسیر بازگشت آب به صورت یک طرفه پس از خاموش شدن پمپ­ ها است. درواقع هنگامی که پمپ­ ها فشار آب را به مقدار دلخواه می­رسانند، شیر خودکار باعث می­شود بعد از خاموش شدن پمپ­ ها، فشار مذکور از سیستم لوله کشی تخلیه نشود.

شیرهای صافی

اگر ذرات شناور موجود در آب به داخل پمپ راه پیدا کنند، ممکن است باعث خرابی پروانه پمپ شوند. شیرهای صافی وظیفه جلوگیری از ورود این ذرات به داخل پمپ را بر عهده دارند. در داخل این شیرها یک توری تعبیه شده که این ذرات شناور را جمع می­کند و با جلوگیری از ورود آن­ها به داخل پمپ، نقش بسیار مهمی در سلامتی پمپ­ها ایفا می­کند.

اتصالات

برای مونتاژ قطعات مکانیکی موجود در بوستر پمپ از اتصالات مختلفی استفاده می­شود.

پرشر آنالوگ

پرشر وظیفه کنترل فشار ورودی به کلکتور خروجی توسط پمپ را بر عهده دارد. پرشرها در سیستم آبرسانی به صورت آنالوگ و دیجیتال مورد استفاده قرار می­گیرند. نوع آنالوگ مراحل کنترل فشار ورودی را به صورت مکانیکی کنترل می­کند و قیمت مقرون به صرفه­تری نسبت به نوع دیجیتال دارد.

تابلو برق بوستر پمپ

تابلو برق در بوستر پمپ­های دور متغیر به کار می­رود. این تابلو دارای دستگاهی به نام اینورتر است که این دستگاه، باعث کنترل سرعت گردش موتور می­شود. دستگاه اینورتر وظیفه بررسی و کنترل فرکانس و ثبت ولتاژ را بر عهده دارد. از لحاظ تکنولوژی طراحی ساختمان داخلی، این دستگاه توسط برندهای مختلفی انجام می­شود اما وظیفه و شیوه عملکرد همه آن­ها به یک شکل است.

اینورترها به شکل­های گوناگونی از سیستم فرمان می­گیرند و فرمان آنالوگ به وسیله پرشرهای آنالوگ به صورت صفر و یک داده می­شود. ضمن این که این محصول به صورت تک فاز یا سه فاز کار می­کند و با توان­های گوناگونی در بازار عرضه می­شود.

 

بوستر پمپ

قیمت بوستر پمپ آبرسانی

طبیعتا قیمت یک بوستر پمپ آبرسانی مقدار ثابتی ندارد و عوامل مختلفی می­تواند در این قیمت تاثیرگذار باشد. برخی از این عوامل عبارتند از: کاربرد بوستر پمپ، تعداد الکتروپمپ­ها و توان آن­ها، کیفیت مونتاژ الکتروپمپ­ها، کیفیت تابلو برق و مدار فرمان، کیفیت اتصالات و شیرآلات، نوع بوستر پمپ و برند آن، اصالت و کیفیت مدار و … بنابراین تمامی این عوامل می­توانند در قیمت یک بوستر پمپ آبرسانی موثر بوده و هرچه کیفیت این قطعات بالاتر باشد، قیمت بوستر نیز بالاتر خواهد بود.

سخن پایانی

بوستر پمپ وسیله­ای بسیار کاربردی است که باعث تامین فشار آب مورد نیاز در بخش­های مختلف صنعتی، مسکونی و کشاورزی شده است و به دلیل ویژگی­های منحصربه­فردی که دارد، کاربرد بسیار زیادی در دنیای امروز پیدا کرده است و افراد زیادی به دنبال استفاده از آن هستند. بوسترهای پمپ انواع مختلفی دارند و می­توانند جهت تامین آب شرب در مراکز اداری و مسکونی، تفریحی و ورزشی، همچنین در صنعت کشاورزی در سیستم آبیاری تحت فشار گلخانه­ها و باغات کشاورزی با سیستم کشت صنعتی به کار برود. ضمن این که بوستر پمپ آتش نشانی و بوستر پمپ آبرسانی نیز در سیستم اطفای حریق کاربرد زیادی دارند.

هیچ داده ای یافت نشد
منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید.
سبد خرید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.